130 examens afgebroken

Maandelijks 130 CBR praktijk examens voortijdig afgebroken!

Gemiddeld worden er maandelijks 130 CBR praktijk examens voortijdig afgebroken door het CBR. De CBR praktijk examens worden afgebroken omdat de examen kandidaten gevaarlijke situaties veroorzaken op de weg.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om kandidaten die meerdere ingrepen van de CBR examinator nodig hebben om überhaupt op de weg te blijven. In sommige gevallen moet een CBR examinator zelfs al ingrijpen voor de lesauto het parkeerterrein van het CBR heeft verlaten. Dat soort kandidaten horen dus niet thuis op een rijexamen.

Redenen van slecht presterende examen kandidaten

De redenen waarom kandidaten zo slecht presteren tijdens het CBR praktijk examen variëren.

-In sommige gevallen gaat het om de kandidaten zelf. Die na een paar rijlessen zelf al vinden dat ze al klaar zijn voor hun CBR praktijk examen. Waarbij de rijschool houder hiermee ingaat, wat met of zonder druk van de klant kan zijn.

-Wat de kandidaat meestal niet beseft, dat het ook in sommige gevallen ook kan gaan om de rijschoolhouder.  Waarbij het meer gaat om het onwenselijk verdienmodel van een rijschool. Door kandidaten veel te vroeg en dus kansloos op examen te laten gaan bij het CBR. Waaraan de betreffende rijschool verdient door een eigen opslag op het tarief van het CBR praktijk examen.

-In andere gevallen heeft iemand een verkeerde rijopleiding gevolgd, die minder goed bij hem past. Zoals een spoed opleiding.

Maatregelen die het CBR in het najaar zal gaan nemen

Het CBR neemt in het najaar maatregelen die ertoe moeten leiden dat zulke gevaarlijke situaties minder vaak voorkomen. Als een kandidaat straks tijdens het afrijden zo slecht presteert dat het praktijk examen wordt afgebroken, moet hij zes weken wachten voor hij opnieuw mag afrijden. Nu is dat nog twee weken. Werkt deze maatregel niet dan valt te overwegen om het tweede herexamen duurder te maken.

Ook worden de rijexamens vanaf dit najaar sneller afgebroken wanneer er spraken is van gevaarlijke situaties. Nu laten examinatoren kandidaten vaak nog uit coulance doorrijden en de tijd van het examen volmaken. Je hebt het dan echt over gevaarlijk rijgedrag, waarbij sprake is van onvoldoende beheersing van het voertuig. Kandidaten hebben dan de basis nog niet onder de knie. Zoals schakelen of sturen, fietsers afsnijden en met 50 invoegen op de autosnelweg.

Daartoe moet de maatregel er ook toe gaan leiden dat de wachttijden voor een examen afneemt. Het CBR kampt al enige tijd met een groot tekort aan examinatoren. Waardoor Kandidaten die willen afrijden lang moeten wachten voor ze terechtkunnen voor het praktijk examen. Dit kan nu soms wel oplopen tot 10 weken. De maatregelen moeten er dus toe gaan leiden dat de druk op de examinatoren afneemt. Wanneer de kandidaten goed voorbereid zijn op het examen, dan zullen er ook meer kandidaten in één keer slagen. Waardoor examinatoren zich dan minder bezig hoeven te houden met herexamens. En dan hebben zij tenslotte meer tijd voor nieuwe examen kandidaten.

Samengevat wat het CBR met de maatregelen hoopt te bereiken

Het CBR hoopt met de maatregelen de examen wachttijden terug te dringen. Door het straffen van de examen kandidaten die veel ernstige fouten maken tijdens hun CBR praktijk examen. En de kandidaten af te schrikken om hun examen te doen als ze nog niet genoeg voorbereid zijn.

Hoe Rijschool Keller hiermee om gaat

Bij Rijschool Keller laten we je pas op examen gaan als je er klaar voor bent. Dat wil zeggen; als we er zeker van zijn dat je veilig en zelfstandig door het verkeer kan. Voor als je wil weten hoe het CBR praktijk examen er uit ziet.

Veel klanten vragen ook hoeveel lessen ze nodig hebben. Helaas is dit ”nooit” van te voren te voorspellen hoe snel iemand zal zijn met het leren autorijden. Het is wel bekend dat dat de gemiddelde kandidaat bij 40 lessen pas slaagt voor zijn rijbewijs. Zoals gezegd geldt dat dus voor het gemiddelde van Nederland. En kan je er dus van uitgaan dat het rond drukke gebieden extra moeilijk is om het sneller te halen.

Ook heeft het nieuws ”maandelijks 130 CBR praktijk examens voortijdig afgebroken” de media aandacht gehaald o.a. bij het RTL nieuws

Comments are closed.