CBR praktijkexamen

Het CBR praktijkexamen


Het CBR heeft verschillende praktijkexamens, zo kun je het reguleren CBR praktijkexamen doen. Maar vind je het bijvoorbeeld, heel spannend om examen te doen? Dan kun je ook een CBR faalangst examen doen.

Wanneer doe je het CBR examen?

Aangezien je minimaal 17 moet zijn, kan je vanaf 17 jaar al het CBR praktijkexamen doen. Daarnaast moet je natuurlijk helemaal klaar zijn voor het CBR examen! Kortom dat je veilig, zelfverzekerd en zelfstandig kunt rijden. Als gevolg daarvan zou het ook wat ontspannender voor je moeten zijn.

Het CBR praktijkexamen samengevat:

Om te beginnen maak je eerst kennis met het CBR en de examinator.

De examinator zal jou vertellen wat er van je gevraagd wordt en hoe het examen verloopt. Ook vraagt hij je naar je ‘Zelfreflectie formulier. Dit formulier bespreken jullie dan met elkaar na afloop van het CBR praktijkexamen. Je examinator controleert jou ID kaart of paspoort. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie examen.

Daarna ga je naar het parkeerterrein.

Daar doe je ten eerste de ogentest. Je leest daarvoor een kenteken op die op een afstand van ongeveer 25 meter is. Verder worden er vragen gesteld ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.

Vervolgens begint de rit.

Een deel hiervan rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. (ongeveer 10 – 15 minuten)
De CBR examinator toetst of je wel veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je wel voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De CBR examinator let dan onder andere op: je beheersing van de auto, kijkgedrag, of je goed voorrang verleent, inhalen, in- en uit- voegen, rijden op kruispunten en rotondes, en de bijzondere verrichtingen. Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft het niet te zijn, het gaat om het totaal beeld. Belangrijk is wel hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie de baas bent. Kortom, de CBR examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel kunt nemen.

Ten slotte ga je weer terug naar het CBR.

Bij het CBR aangekomen bespreek je samen met de examinator hoe de rit is gegaan. verder krijg je ook direct na afloop van de rit in het praktijkexamen centrum te horen of je dan bent geslaagd of gezakt.

Zo gaat het regulier CBR praktijkexamen.

Al met al duurt een CBR praktijkexamen z’n 55 minuten inclusief de rit van 35 minuten.

Zo gaat het CBR faalangst praktijkexamen.

Een faalangst examen duurt al met al z’n 80 minuten inclusief de rit van 35 minuten.

Voor wie is het dan geschikt?
Het CBR praktijkexamen faalangst is geschikt als je faalangst hebt voor examens.

Wat is er anders bij het faalangst examen dan het regulier examen?
Je krijgt tijdens het faalangst examen een examinator die is getraind in het begeleiden van mensen met faalangst. En daarnaast is er ook veel meer tijd om je op het gemak te stellen. En als laatste kun je tijdens de rit ook om een time out vragen.

Wat je mee moet nemen naar het CBR praktijkexamen?

Jou geldige identiteitsbewijs. Zonder ID kaart of paspoort kun je geen CBR praktijkexamen of toets doen.
Het formulier ‘Zelfreflectie’. Vul dit van tevoren in. Na het CBR examen bespreek je dit formulier met de CBR examinator.
De officiële uitnodiging voor het CBR praktijkexamen. Hierop staan ook de uitzonderingen genoemd voor de benodigde documenten.