Rijbewijs aanvragen of verlengen

Rijbewijs halen, aanvragen en verlengen | Schakel & automaatrijbewijs


Lees hier alles over hoe jij je eerste rijbewijs aanvraagt. En hoe je het verlengt bij 75 jaar of ouder.

Mijn eerste rijbewijs

Ben je geslaagd voor je rijexamen? Dan kun je het rijbewijs persoonlijk aanvragen bij het gemeentehuis of stadsdeel kantoor in de gemeente waar jij staat ingeschreven. Let wel op je mag het voertuig pas besturen als je het rijbewijs hebt opgehaald en in bezit hebt.

Het rijbewijs aanvragen

Ga naar de website van jou gemeente om ten eerste de openingstijden te bekijken. En ten tweede let wel op, ze werken steeds meer op afspraak! Nadat het aanvragen is gedaan, duurt het vijf werkdagen voor je het rijbewijs kan ophalen. Zorg ervoor dat je het rijbewijs wel tijdig aanvraagt. De Verklaring van rijvaardigheid is drie jaar geldig. Na drie jaar verloopt de geldigheid van deze verklaring die het CBR toekent als je slaagt voor het CBR praktijk examen. Bedenk daarbij dat de Verklaring van geschiktheid, die je ook nodig hebt voor het aanvragen, slechts één jaar geldig is!!

Wat moet ik daarvoor dan meenemen?

Ten eerste een pasfoto die aan de eisen voldoet!! Net als een geldige ID kaart of paspoort. En ten slotte ook een betaalmiddel voor de kosten.

Wanneer je nog geen 18 jaar bent

Nadat je geslaagd bent op je 17e jaar. Dan mag je tot je 18e verjaardag alleen auto rijden met een coach naast je. Dat kan bijvoorbeeld jouw vader of moeder zijn. Hiervoor heb je dan wel een begeleiderspas nodig.

Wanneer krijgt ik een beginnersrijbewijs?

Je krijgt een beginnersrijbewijs indien je het voor het eerst haalt! Het maakt ook niet uit hoe oud je bent. En ook niet voor welk soort voertuig het geldt.

Ben ik dan 5 of 7 jaar beginnend bestuurder?

Hoe lang je het beginners rijbewijs houdt, dat hangt dan wel weer af van jou leeftijd.

–  Ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je 5 jaar beginnend bestuurder.
–  Met het rijbewijs B ben je altijd 5 jaar beginnend bestuurder, ongeacht je leeftijd.
– 7 jaar beginnend bestuurder als je op je 16e of 17e jarige leeftijd eerst het rijbewijsAM hebt gehaald. Als je ook op 17 jarige leeftijd het rijbewijsB behaald, dan ben je 5 jaar beginnend bestuurder van het moment van behalen van het rijbewijsB.

Op 15 maart 2018 is 2 To Drive definitief ingevoerd in de wet. 17 jarigen met het rijbewijsB zijn dan ook 5 jaar beginnend bestuurder.

Wat zijn de regels bij de nieuwe rijbewijzen?

Heb je al langer dan 5 jaar een rijbewijs en haal je er een ander rijbewijs bij? Heb je het auto rijbewijsB en slaag je voor je motor examen? Dan wordt je nieuwe rijbewijs niet een beginners rijbewijs. Het beginners rijbewijs geld alleen voor de datum van afgifte van het eerste rijbewijs!

Hoe lang is een rijbewijs geldig?

Een Nederlands rijbewijs is maximaal tien jaar geldig voor personen tot 65 jaar zonder medische indicatie. In de volgende gevallen is de geldigheid korter:

  • Wanneer je tussen de 65 en 70 jaar bent dan is de nieuwe geldig tot 75 jaar.
  • Als je tussen de 70 en 75 jaar bent dan is je nieuwe maar vijf jaar geldig.
  • Wanneer je 75 jaar of ouder bent dan is je nieuwe maar 5 jaar geldig na een medische keuring.

Je rijbewijs verlengen, maar wanneer dan?

Je moet je rijbewijs verlengen indien je 75 jaar of ouder bent.

Verloopt jou rijbewijs op je 75e verjaardag of daarna?

Om ook na je 75e te mogen blijven rijden, moet je ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: volgens wettelijke regels geestelijk en ook lichamelijk in staat om te rijden. Dat is ten slotte belangrijk voor de verkeersveiligheid. Daarom moet je vanaf je 75e bij iedere rijbewijs verlenging gekeurd worden. Maar deze regel geldt niet voor brommer rijbewijzen.

Het rijbewijs is 5 jaar geldig en een medische keuring is verplicht in alle gevallen voor een verlenging.

De gezondheidsverklaring met geneeskundig verslag.

Om jou rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR je daarom een aantal vragen over jou gezondheid. Deze vragen staan op het formulier ‘gezondheidsverklaring met geneeskundig verslag (75+)’. Een deel vul je zelf in, een ander deel vult een arts in.

Begin wel op tijd met je aanvraag, want dit kan soms erg lang duren.

Om je rijbewijs te vernieuwen, moet je namelijk een gezondheidsverklaring invullen en opsturen. De beoordeling van jou rijgeschiktheid kan in sommige situaties vier maanden duren. Vul dus wel ruim (vier maanden) van te voren een gezondheidsverklaring in en stuur deze op. Op de achterkant van je rijbewijs staat per categorie wanneer deze verloopt. Ook stuurt de RDW jou een brief ongeveer 4 maanden voor jou rijbewijs verloopt met een herinnering. Wil je alleen nog jou brommer rijbewijsAM behouden; dan hoef jij je hiervoor niet te laten keuren.

Wat kun je verder nog verwachten?

Na een korte kennismaking ga je met de deskundige van het CBR de weg op voor de rijtest. Tijdens de rit kijkt de deskundige of je het voertuig op verantwoorde wijze kunt bedienen en besturen en of je goed reageert in verschillende verkeerssituaties. De deskundige toetst jou rijgeschiktheid op een aantal punten, bijvoorbeeld:

–  Ben je in staat om het voertuig veilig en verantwoord te bedienen.
– Ben je in staat om uw omgeving voldoende waar te nemen, eventueel met behulp van de verplicht aanwezige spiegels.
– Of je in staat bent om het voertuig verantwoord te besturen.
– Reageer je veilig en adequaat op het verkeer om je heen.
– Kun je de belangrijkste verkeersregels nog voldoende toepassen.

Hoe de test precies wordt ingericht, hangt af van jou medische situatie. Dit wordt met je besproken tijdens de kennismaking.

Als je in Nederland woont, kun je tegen betaling je rijbewijzen verlengen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.