CBR TussenTijdse Toets

Waarom de CBR tussentijdse-toets


Hieruit volgt een betere slagingskans en krijg je tips van het CBR. Maar ook kunnen de vrijstellingen verkregen worden door de CBR tussentijdse-toets.

Samengevat hoe de CBR tussentijdse-toets verloopt:

 1. In de eerste plaats maak je eerst kennis met de CBR examinator. Die legt dan weer uit hoe de CBR tussentijdse-toets van jou verloopt. Hij vraagt je naar het formulier ‘Zelfreflectie’. Dit formulier bespreken jullie dan met elkaar na afloop van de CBR tussentijdse-toets.
 2. Je examinator controleert jou ID kaart of paspoort. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je CBR tussentijdse-toets.
 3. Vervolgens doe je op het parkeer terrein een ogen test. Daarbij moet je het kenteken van een stil staande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter.
 4. Daarna stelt je CBR examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motor vloeistof of de lampjes op het dashboard.
 5. Hierna begint de rit. Een deel hiervan rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. (ongeveer 10 – 15 minuten)
 6. De CBR examinator toetst of je wel veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je wel voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De CBR examinator let dan onder andere op: je beheersing van de auto, kijk gedrag, of je goed voorrang verleent, inhalen, in- en uit- voegen, rijden op kruispunten en rotondes, en de bijzondere verrichtingen.
 7. Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft het niet te zijn, het gaat om het totaal beeld. Belangrijk is wel hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie de baas bent. Kortom, de CBR examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel kunt nemen.
 8. Tot slot krijg je direct na afloop van de rit in het CBR praktijk examen centrum te horen of je dan je vrijstellingen hebt verdiend.

De CBR tussentijdse-toets.

In de eerste plaats voor wie is de CBR tussentijdse-toets geschikt?

 • Als je uiterlijk 1,5 jaar eerder je theorie examen auto hebt behaald.
 • Wanneer je alvast wilt wennen aan de examen situatie.
 • Maar ook als je tips wilt van een CBR examinator.
 • Ten slotte als je vrijstelling voor bijzondere verrichtingen wilt verdienen voor het echte CBR examen.

CBR tussentijdse-toets hoe en wat

Wat wordt er vervolgens getoetst tijdens de CBR tussentijdse-toets?

De CBR tussentijdse-toets is immers net een ‘echt’ praktijk examen. De examinator toetst ten eerste of je veilig en zelfstandig kunt rijden. Ten tweede of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let bijvoorbeeld op, de beheersing van de auto, evenals het kijk gedrag. Verder of je goed voorrang verleent, inhaalt, in- en uit -voegt. Maar ook het rijden op kruispunten en rotondes. En tenslotte *bijzondere verrichtingen die je dan weer kan vrij spelen voor het praktijk examen. Als laatste krijg je na de tussentijdse-toets tips van de examinator. Zo weet je precies wat je nog extra moet oefenen, voordat je echt praktijk examen doet.

*vrijstellingen, kun je verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst tijdens jou eerst volgende CBR praktijk examen. Je verdient de vrijstelling ‘alleen voor het eerst volgende praktijk examen’. Als je niet slaagt, dan moet je bij jou her examen wel weer de bijzondere verrichtingen doen.

Wanneer de tussentijdse-toets

Wanneer wordt de tussentijdse-toets dan gedaan?

Als je zo’n 2/3 van u rijopleiding achter de rug hebt, dan kan je een CBR tussentijdse-toets doen. Dus als je al genoeg ‘zelfstandig’ rijd. Ook heeft de tussentijdse-toets het voordeel dat je weet wat er van jou verwacht word. Als gevolg daarvan zou het wat ontspannender voor je kunnen zijn.

Voor de CBR tussentijdse-toets geldt het zelfde als voor het CBR praktijk examen.

Zorg dat je op tijd aanwezig bent dat zorgt zo voor extra rust zo vlak voor je tussentijdse-toets. En dat je de uitnodiging en zelfreflectie ingevuld mee hebt, samen met je id of paspoort.

Bij het CBR willen ze een zo’n goed mogelijk beeld krijgen van jou als zelfstandige bestuurder. Dat wil dus zeggen dat je het grootste deel van de rit je op de navigatie rijd. En ook dat je alles zelfstandig en veilig oplost. De rest van de CBR tussentijdse-toets. kijkt de examinator naar de volgende onderdelen:

Het zelfstandig route rijden bij de tussentijdse-toets.

Navigatie systeem
Het zelfstandig route rijden bij de CBR tussentijdse-toets. wordt getoetst door het rijden met navigatie. Want bijna niemand stopt nog om bijvoorbeeld een postbode naar de weg te vragen. We gebruiken tegenwoordig allemaal een telefoon of andere navigatie in de auto. Maar ook met het gebruik hiervan moet er veilig gereden kunnen worden. De instructeur zal je dan dus ook al goed voorbereid hebben tijdens het lessen op het rijden met de navigatie.

Cluster opdracht
De cluster opdracht wordt alleen nog ingezet wanneer een navigatie niet werkt of tijdens de examenrit kapot gaat. De instructeur zal je hier dan dus ook al goed voorbereid op hebben. Om op deze twee manieren te kunnen rijden tijdens je CBR tussentijdse-toets. De cluster opdracht kan het beste vergeleken worden met wanneer je in een onbekende stad rijdt. En daar dan om de weg vraagt aan iemand. Dan zal er ook gezegd worden dat je de eerste rechts moet, en vervolgens bij de derde afslag naar links. Met deze opdracht wordt de situatie dan ook nagespeeld. De CBR examinator zal de opdracht dan 1 of meerdere malen herhalen om te kijken of het duidelijk is. Daarna mag je de opdracht zelfstandig uit gaan voeren. De cluster opdracht kan ook worden aangevuld bijvoorbeeld met borden volgen naar een plaats.

Bijzondere verrichtingen

(Bij de CBR tussentijdse-toets kun je dan de vrijstellingen verdienen op de bijzondere verrichtingen, voor je CBR praktijk examen) 

Tijdens de rijlessen heb je de bijzondere verrichtingen geleerd. Hiervan worden er dan 2 getoetst tijdens de CBR tussentijdse-toets. Dit zijn de bijzondere verrichtingen:

Het in- en uitstappen en de voorbereiding- en controlehandelingen (voertuig controle) worden als één bijzondere verrichting gezien.

Van de overige bijzondere verrichtingen worden er twee in de CBR tussentijdse-toets gevraagd: de examinator kan dan kiezen uit;

De examinator zal altijd minstens één bijzondere verrichting kiezen waarbij je achteruit rijdt. De opdrachten worden altijd heel specifiek aangegeven. Bijvoorbeeld: in deze straat wil ik dat je vooruit in een vak gaat parkeren. Of ik wil dat je in deze straat vooruit gaat fileparkeren.

Gevaar herkenning bij de tussentijdse-toets

Gevaar herkenning is niet alleen een onderdeel van het CBR theorie examen. Maar dus ook van de CBR tussentijdse-toets en praktijk examen! De CBR examinator zal je vragen om even te stoppen aan de kant van de weg. En zal je dan vervolgens vragen waarom je een situatie op jou manier hebt opgelost. Het gaat er dus niet om of je de situaties goed of fout hebt benaderd. Maar waarom en hoe je tot je keuze bent gekomen.

Milieu bewust rijgedrag bij de tussentijdse-toets

Om het milieu een beetje te speren wordt er van je verwacht dat je zo veel mogelijk brandstof bespaart. Je helpt het milieu door te rijden met een constante snelheid. Maar ook door maximaal gebruik te maken van het rollend vermogen van de auto. Dus op tijd door te schakelen in een hogere versnelling. Verder de auto zo veel mogelijk uit laten rollen in de versnelling waarin je rijdt als je moet stoppen. Maar ook door ver vooruit te kijken kun je al snel veel besparen. Ook als je langer dan 1 minuut stil denkt te gaan staan word er verwacht dat je de auto uit zet!

Ten slotte is het niet alleen beter voor het milieu, maar spaar je er bovendien ook nog eens mee! Het is dan ook een apart onderdeel bij de beoordeling van jou CBR praktijk examen en de CBR tussentijdse-toets.

Leeftijd CBR tussentijdse-toets

Vanaf welke leeftijd mag de CBR tussentijdse-toets dan gedaan worden? De leeftijd van wanneer de CBR tussentijdse-toets gedaan mag worden is 16,5 jaar. Maar als je slaagt voor uw 18 jaar bent. Dan mag je rijden tot je 18 jaar bent, mits er een coach naast je zit. Bijvoorbeeld jou vader of jou moeder. Hiervoor heb je een begeleiders pas nodig. Deze kun je aanvragen bij 2 To Drive. Echter kost de begeleiders pas €35,- euro. Aangezien het alleen voor N.L geld, mag je buiten N.L helemaal niet rijden onder de 18 jaar.

Wat je mee moet nemen naar de CBR tussentijdse-toets?

Jou geldige identiteits bewijs. Zonder ID kaart of paspoort kun je geen CBR praktijk examen of toets doen.
Het formulier ‘Zelfreflectie’. Vul dit van tevoren in. Na de CBR tussentijdse-toets bespreek je dit formulier met de CBR examinator.
De officiële uitnodiging voor de CBR tussentijdse-toets. Hierop staan ook de uitzonderingen genoemd voor de benodigde documenten.

Hoe vraag ik een CBR tussentijdse-toets aan?

 1. Rijschool machtigen. De rijschool kan als enige dan ook, je CBR tussentijdse-toets aanvragen. In de eerste plaats moet je ons dan wel eerst jou akkoord geven. Door ons dan te machtigen, geef je ons dus dan ook akkoord. Je hebt eerst wel een nummer nodig om dit dan te doen, van ons is dit nr 1966n3. Zie hier meer info evenals de link…
 2. Wij als rijschool zullen een geschikte datum voor je plannen.

Volg je ons nu dan ook online? Of deel je ons met iemand die ook wel les zou willen.