In rechte lijn achteruit rijden

In rechte lijn achteruit rijden

Bij de bijzondere verrichtingen ” In rechte lijn achteruit rijden ” moet je het overige verkeer voor laten gaan. De verrichting word uitgevoerd met de slippende koppeling.

Doelstelling van deze bijzondere verrichting is dat je in rechte lijn achteruit rijdt! Ook de banden mogen niet langs de stoeprand schuren. Verder let je continu op het overige verkeer, het moet natuurlijk wel veilig blijven. Maar ook let je op de doorstroming, hinder het overige verkeer zo min mogelijk. Hinder is er bijvoorbeeld al als een fietser moet stoppen met trappen of een auto die van zijn gas af moet.

Voordat je gaat stoppen kijk je in de binnenspiegel, buitenspiegel en over je rechterschouder. Kijk ook eerst voordat je besluit om te gaan stoppen of je hier wel mag stoppen.
Dan geef je de richting naar rechts en zet je de auto op een halve meter van de kant.

Werkwijze

  • De auto en de wielen moeten recht staan met ongeveer een halve meter afstand van de stoep.
  • Om geen schrik reacties te krijgen kijk je eerst in je spiegels voordat je achteruit schakelt. (Binnenspiegel, en eventueel ook de buitenspiegel)
  • Kijk rondom de auto, of de weg vrij is.
  • Schakel dan in de achteruitversnelling.
  • Kijk door de buitenspiegel naar de stoeprand want die verdwijnt op een bepaald punt. Zorg ervoor dat de stoeprand daarin blijft verdwijnen.
  • Tijdens het achteruit rijden kijk je 3 tellen achteruit door de spiegels, 1 tel vooruit en zo nu en dan ook weer om je heen. Je handen hou je gewoon op kwart voor drie, dit om zo recht mogelijk te blijven rijden.