Uw rijbewijs aanvragen of juist verlengen?

Uw rijbewijs halen, aanvragen of juist verlengen?


Lees hier alles over hoe u uw eerste rijbewijs aanvraagt of hoe u het verlengt bij 75 jaar of ouder.

Hoe vraag ik mijn eerste rijbewijs dan aan?

Bent u geslaagd voor uw examen? Dan kunt u uw rijbewijs pasje aanvragen bij het gemeente huis of stadsdeel kantoor van uw gemeente. Let wel op u mag het voertuig pas besturen als u het rijbewijs pasje heeft opgehaald.

Wanneer u geslaagd bent voor uw praktijk examen.

Vraag dan het rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Ga naar de website van uw gemeente om ten eerste de openingstijden te bekijken. En ten tweede let wel op ze werken steeds meer op afspraak! Nadat het aanvragen is gedaan, duurt het vijf werkdagen voor u het kunt ophalen. Zorg ervoor dat u het wel tijdig aanvraagt. De Verklaring van rijvaardigheid is drie jaar geldig. Na drie jaar verloopt de geldigheid van deze verklaring die het CBR toekent als u slaagt voor het CBR praktijk examen. Bedenk daarbij dat de Verklaring van geschiktheid, die u ook nodig hebt voor het aanvragen, slechts één jaar geldig is!!

Nadat u geslaagd bent op uw 17e jaar. Dan mag u tot uw 18e verjaardag alleen auto rijden met een coach naast u. Dat kan bijvoorbeeld u vader of moeder zijn. Hiervoor heeft u dan wel een begeleiders pas nodig. Als u meer wilt weten over 2 To Drive klik dan hier op de link.

Wat moet ik daarvoor dan meenemen?

 • Ten eerste een pasfoto die aan de eisen voldoet!!
 • Net als een geldige ID kaart of paspoort.
 • En ten slotte ook een betaalmiddel voor de kosten.

Wanneer krijgt ik een beginners rijbewijs?

Indien u het rijbewijs voor het eerst haalt! Het maakt ook niet uit hoe oud u bent. En ook niet voor welk soort voertuig het geldt.

Ben ik dan 5 of 7 jaar beginnend bestuurder? Hoe lang u het beginners rijbewijs houdt, dat hangt dan wel weer af van uw leeftijd.

 • Bent u 18 jaar of ouder? Dan bent u 5 jaar beginnend bestuurder.
 • Met het rijbewijs B bent u altijd 5 jaar beginnend bestuurder, ongeacht uw leeftijd.
 • 7 jaar beginnend bestuurder als u op uw 16e of 17e jarige leeftijd eerst het rijbewijsAM hebt gehaald. Als u ook op 17 jarige leeftijd het rijbewijsB behaald, dan bent u 5 jaar beginnend bestuurder van het moment van behalen van het rijbewijsB.

Op 15 maart 2018 is 2 To Drive definitief ingevoerd in de wet. 17 jarigen met het rijbewijsB zijn dan ook 5 jaar beginnend bestuurder.

Wat zijn de regels bij de nieuwe rijbewijzen? Heeft u al langer dan 5 jaar een rijbewijs en haalt u er een ander rijbewijs bij? Heeft u het auto rijbewijsB en slaagt u voor uw motor examen? Dan wordt uw nieuwe rijbewijs niet een beginners rijbewijs. Het beginners rijbewijs geld alleen voor de datum van afgifte van het eerste rijbewijs!

Rijbewijs B halen bij Rijschool Keller Rijles | Autorijlessen | Rijschool Keller

Hoe lang is een rijbewijs geldig?

Een Nederlands rijbewijs is maximaal tien jaar geldig voor personen tot 65 jaar zonder medische indicatie. In de volgende gevallen is de geldigheid korter:

 • Wanneer u tussen de 65 en 70 jaar bent dan is de nieuwe geldig tot 75 jaar.
 • Als u tussen de 70 en 75 jaar bent dan is  uw nieuwe maar vijf jaar geldig.
 • Wanneer u 75 jaar of ouder bent dan is uw nieuwe maar 5 jaar geldig na een medische keuring.

Uw rijbewijs verlengen, maar wanneer dan?

U moet uw rijbewijs verlengen indien u 75 jaar of ouder bent.

Verloopt uw rijbewijs op uw 75e verjaardag of daarna?

Om ook na uw 75e te mogen blijven rijden, moet u 'rijgeschikt' zijn. Dat wil zeggen: volgens wettelijke regels geestelijk en ook lichamelijk in staat om te rijden. Dat is ten slotte belangrijk voor de verkeersveiligheid. Daarom moet u vanaf uw 75e bij iedere rijbewijs verlenging gekeurd worden. Maar deze regel geldt niet voor brommer rijbewijzen.

Het rijbewijs is 5 jaar geldig en een medische keuring is verplicht in alle gevallen voor een verlenging.

De gezondheids-verklaring met geneeskundig verslag.

Om uw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR u daarom een aantal vragen over uw gezondheid. Deze vragen staan op het formulier 'gezondheids-verklaring met geneeskundig verslag (75+)'. Een deel vult u zelf in, een ander deel vult een arts in.

Begin wel op tijd met uw aanvraag, want dit kan soms erg lang duren.

Om uw rijbewijs te vernieuwen, moet u namelijk een gezondheids-verklaring invullen en opsturen. De beoordeling van uw rijgeschiktheid kan in sommige situaties vier maanden duren. Vul dus wel ruim (vier maanden) van te voren een gezondheids-verklaring in en stuur deze op. Op de achterkant van uw rijbewijs staat per categorie wanneer deze verloopt. Ook stuurt de RDW u een brief ongeveer 4 maanden voor uw rijbewijs verloopt met een herinnering. Wilt u alleen nog uw brommer rijbewijsAM behouden; dan hoeft u zich hiervoor niet te laten keuren.

Wat kunt u verder nog verwachten?

Na een korte kennismaking gaat u met de deskundige van het CBR de weg op voor de rijtest. Tijdens de rit kijkt de deskundige of u het voertuig op verantwoorde wijze kunt bedienen en besturen en of u goed reageert in verschillende verkeerssituaties. De deskundige toetst uw rijgeschiktheid op een aantal punten, bijvoorbeeld:

 • Bent u in staat om het voertuig veilig en verantwoord te bedienen?
 • Bent u in staat om uw omgeving voldoende waar te nemen, eventueel met behulp van de verplicht aanwezige spiegels?
 • of u in staat Bent om het voertuig verantwoord te besturen?
 • Reageert u veilig en adequaat op het verkeer om u heen?
 • Kunt u de belangrijkste verkeersregels nog voldoende toepassen?

Hoe de test precies wordt ingericht, hangt af van uw medische situatie. Dit wordt met u besproken tijdens de kennismaking.

Als u in Nederland woont, kunt u tegen betaling uw rijbewijzen verlengen bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Volgt u ons nu ook online? Of deelt u ons met iemand die ook wel les zou willen.