CBR praktijk examen

Het CBR praktijk examen doen?


Het CBR heeft verschillende examens, zo kun je het reguleren CBR praktijk examen doen. Maar vind je het bijvoorbeeld, heel spannend om examen te doen? Dan kun je ook een CBR faalangst examen doen.

Samengevat hoe het CBR praktijk examen verloopt:

  1. In de eerste plaats maak je eerst kennis met de CBR examinator. Die legt dan weer uit hoe het CBR praktijk examen van jou verloopt. Hij vraagt je naar het formulier ‘Zelfreflectie’. Dit formulier bespreken jullie dan met elkaar na afloop van het CBR praktijk examen.
  2. Je examinator controleert jou ID kaart of paspoort. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je CBR theorie examen.
  3. Vervolgens doe je op het parkeer terrein een ogen test. Daarbij moet je het kenteken van een stil staande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter.
  4. Daarna stelt je CBR examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motor vloeistof of de lampjes op het dashboard.
  5. Hierna begint de rit. Een deel hiervan rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. (ongeveer 10 – 15 minuten)
  6. De CBR examinator toetst of je wel veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je wel voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De CBR examinator let dan onder andere op: je beheersing van de auto, kijk gedrag, of je goed voorrang verleent, inhalen, in- en uit- voegen, rijden op kruispunten en rotondes, en de bijzondere verrichtingen.
  7. Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft het niet te zijn, het gaat om het totaal beeld. Belangrijk is wel hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie de baas bent. Kortom, de CBR examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel kunt nemen.
  8. Tot slot krijg je direct na afloop van de rit in het CBR praktijk examen centrum te horen of je dan geslaagd bent.

Wat je mee moet nemen naar het CBR praktijk examen?

Jou geldige identiteits bewijs. Zonder ID kaart of paspoort kun je geen CBR praktijk examen doen.
Het formulier ‘Zelfreflectie’. Vul dit van tevoren in. Na het CBR praktijk examen bespreek je dit formulier met de CBR examinator.
De officiële uitnodiging voor je CBR praktijk examen. Hierop staan ook de uitzonderingen genoemd voor de benodigde documenten.

Zo gaat het regulier CBR praktijk examen.

Al met al duurt een CBR praktijk examen z’n 55 minuten inclusief de rit van 35 minuten.

Voor wie is het dan geschikt?
Het CBR praktijk examen is geschikt als je helemaal klaar bent voor het examen!

Zo gaat het CBR praktijk examen faalangst.

Een faalangst examen duurt al met al z’n 80 minuten inclusief de rit van 35 minuten.

Voor wie is het dan geschikt?
Het CBR praktijk examen faalangst is geschikt als je faalangst hebt voor examens.

Wat is er anders bij het faalangst examen dan het regulier examen?
Je krijgt tijdens dit CBR praktijk examen een examinator die is getraind in het begeleiden van mensen met faalangst. En daarnaast is er ook veel meer tijd om je op het gemak te stellen. En als laatste kun je tijdens de rit ook om een time out vragen.

Het CBR praktijk examen.


Voor alle CBR praktijk examens geld het zelfde.

Zorg dat je op tijd aanwezig bent, dat zorgt zo voor extra rust zo vlak voor je examen. En dat je de uitnodiging en zelfreflectie ingevuld mee hebt, samen met je id of paspoort.

Bij het CBR willen ze een zo’n goed mogelijk beeld krijgen van jou als zelfstandige bestuurder. Dat wil dus zeggen dat je het grootste deel van de rit je op de navigatie rijd. En ook dat je alles zelfstandig en veilig oplost. De rest van het CBR praktijk examen kijkt de examinator naar de volgende onderdelen:

Het zelfstandig route rijden.

Navigatie systeem
Het zelfstandig route rijden bij het CBR praktijk examen wordt getoetst door het rijden met navigatie. Want bijna niemand stopt nog om bijvoorbeeld een postbode naar de weg te vragen. We gebruiken tegenwoordig allemaal een telefoon of andere navigatie in de auto. Maar ook met het gebruik hiervan moet er veilig gereden kunnen worden. De instructeur zal je dan dus ook al goed voorbereid hebben tijdens het lessen op het rijden met de navigatie.

Cluster opdracht
De cluster opdracht wordt alleen nog ingezet wanneer een navigatie niet werkt of tijdens de examenrit kapot gaat. De instructeur zal je hier dan dus ook al goed voorbereid op hebben. Om op deze twee manieren te kunnen rijden tijdens je CBR praktijk examen. De cluster opdracht kan het beste vergeleken worden met wanneer je in een onbekende stad rijdt. En daar dan om de weg vraagt aan iemand. Dan zal er ook gezegd worden dat je de eerste rechts moet, en vervolgens bij de derde afslag naar links. Met deze opdracht wordt de situatie dan ook nagespeeld. De CBR examinator zal de opdracht dan 1 of meerdere malen herhalen om te kijken of het duidelijk is. Daarna mag je de opdracht zelfstandig uit gaan voeren. De cluster opdracht kan ook worden aangevuld bijvoorbeeld met borden volgen naar een plaats.

Bijzondere verrichtingen

(Bij de CBR tussentijdse-toets kun je dan de vrijstellingen verdienen op de bijzondere verrichtingen, voor je CBR praktijk examen) 

Tijdens de rijlessen heb je de bijzondere verrichtingen geleerd. Hiervan worden er dan 2 getoetst tijdens je CBR praktijk examen. Dit zijn de bijzondere verrichtingen:

Het in- en uitstappen en de voorbereiding- en controlehandelingen (voertuig controle) worden als één bijzondere verrichting gezien.

Van de overige bijzondere verrichtingen worden er twee in het CBR praktijk examen gevraagd: de examinator kan dan kiezen uit;

De examinator zal altijd minstens één bijzondere verrichting kiezen waarbij je achteruit rijdt. De opdrachten worden altijd heel specifiek aangegeven. Bijvoorbeeld: in deze straat wil ik dat je vooruit in een vak gaat parkeren. Of ik wil dat je in deze straat vooruit gaat fileparkeren.

Milieu bewust rijgedrag

Om het milieu een beetje te speren wordt er van je verwacht dat je zo veel mogelijk brandstof bespaart. Je helpt het milieu door te rijden met een constante snelheid en maximaal gebruik te maken van het rollend vermogen van de auto. Dus op tijd door te schakelen in een hogere versnelling. Verder de auto zo veel mogelijk uit laten rollen in de versnelling waarin je rijdt als je moet stoppen. Maar ook door ver vooruit te kijken kun je al snel veel besparen. Ook als je langer dan 1 minuut stil denkt te gaan staan word er verwacht dat je de auto uitzet!

Ten slotte is het niet alleen beter voor het milieu, maar spaar je er bovendien ook nog eens mee! Het is dan ook een apart onderdeel bij de beoordeling van je CBR praktijk examen.

Wanneer u het CBR praktijk examen gaat doen.

Controleer dan vooraf of je alle benodigde documenten bij je hebt en of de uitslag “geslaagd’ voor je CBR theorie examen nog geldig is.

Het CBR theorie examen kun je het beste zelf aanvragen. Waarom, dan kun je zelf een datum uitkiezen die jou goed uit komt. De kosten hebben we daarom dus ook niet meegenomen in de pakketten. Let op; om het CBR theorie examen te kunnen aanvragen (bij het CBR) heb je eerst DigiD nodig.

CBR praktijk examen wanneer je jonger bent als 18 jaar?

Vanaf je 17e jaar mag je het CBR praktijk examen doen. Slaag je vóór je 18e jaar? Dan mag je tot je 18e jaar alleen auto rijden als er een coach naast je zit. Bijvoorbeeld jouw vader of jouw moeder. Hiervoor heb je dan wel een begeleiders pas nodig. Deze kun je aanvragen bij de RDW. Klik hier voor meer info over 2 To Drive.

CBR gezondheids-verklaring

Veilig het auto rijbewijs halen, daarvoor moet je gezond genoeg zijn. Het gaat ten slotte om je eigen veiligheid, en dat van anderen. Voordat het examen gedaan kan worden, moet eerst een gezondheids-verklaring ingediend worden. Dat je gezond genoeg bent om een motor voertuig te kunnen als te mogen besturen.

Aangezien de rijschool de gezondheids-verklaring niet meer voor je kan indienen. Moet je dit dus zelf indienen bij het CBR. En de kosten hebben we daarom dus niet meer in de pakketten opgenomen. Let op; om een gezondheids-verklaring in te kunnen vullen (bij het CBR) heb je eerst DigiD nodig. Kijk hier als je de link wilt naar de CBR gezondheids-verklaring.

Hoe vraag ik een CBR praktijk examen aan?

  1. Rijschool machtigen. De rijschool kan als enige dan ook, je CBR praktijk examen aanvragen. In de eerste plaats moet je ons dan wel eerst jou akkoord geven. Door ons dan te machtigen, geef je ons dus dan ook akkoord. Je hebt eerst wel een nummer nodig om dit dan te doen, van ons is dit nr 1966n3. Zie hier meer info evenals de link…
  2. Wij als rijschool zullen een geschikte datum voor je plannen.

Volg je ons nu ook online? Of deel je ons met iemand die ook wel les zou willen.