2 To Drive

Wanneer u kan ik beginnen met rijlessen?


In de praktijk betekent dat het volgende. Vanaf 16 mag u beginnen met het CBR theorie examen, en vanaf 16,5 mag u beginnen met rijlessen.

Wanneer u kan beginnen met rijlessen?

 1. Ten eerste 16 jaar dan mag u beginnen met uw CBR theorie examen.
 2. Als u 16,5 bent dan mag u beginnen met rijlessen. En kunt u de begeleiders pas aan vragen. Ook mag u beginnen met de CBR T.T.Toets.
 3. Nadat u 17 bent geworden dan mag u CBR praktijk examen gaan doen.
 4. Indien u het rijbewijs heeft behaald, dan mag u tot 18 jaar samen met uw coach rijden. Hoewel u in het buitenland niet mag rijden.
 5. Vanaf 18 jaar mag u zelfstandig de weg op.

Let op!! 2 To Drive vanaf 1/11/2017 tijdelijk stop.


Sinds de start op 11/2011 hebben intussen meer dan 200.000 17 jarigen het rij examen met succes afgelegd. Zij rijden tot 18 jaar onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Dit experiment, ook bekend als ‘2 To Drive’, liep tot en met 31/10/2017. Minister Schultz heeft eerder aangekondigd dat 2 To Drive definitief wordt ingevoerd in de wet. De wet om dat te regelen is intussen in een ver gevorderd stadium.

Dus jongeren die op 1/11/2017 nog geen 16 jaar zijn, kunnen nog niet direct starten. Zij moeten vervolgens wachten tot begeleid rijden definitief is ingevoerd. Naar verwachting treedt deze wet in begin 2018 in werking. Daarmee wordt verwacht dat deze jongeren in ieder geval gewoon kunnen starten met lessen als zij 16,5 jaar zijn.

Heeft u uw CBR examen behaald?

Dan mag u rij ervaring op doen onder begeleiding van een zelf opgegeven coach. (u mag maximaal 5 coaches opgeven) Deze coaches moeten wel aan een aantal eisen voldoen. Zodra u 18 jaar bent geworden mag u zelf rijden zonder begeleiding!

Ook moet de Coach aan een aantal eisen voldoen.

 1. de coach moet echter minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs B.
 2. ook moet de coach minimaal 27 jaar oud zijn.
 3. de coach mag in de vier jaar eerder aan de aanvraag, geen  strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad.
 4. in de vier jaar eerder aan de aanvraag mag de coach, geen alcohol cursus of gedrag cursus hebben gehad.
 5. ook mag de coach in de vier jaar eerder aan de aanvraag, geen onderzoeken naar de rij vaardigheid of rij geschiktheid opgelegd hebben gekregen door het CBR.
 6. ten slotte mag de coach niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden.
 7. maar ook moet de coach een geldig rijbewijs kunnen tonen.

Wat zijn dan de kosten voor een begeleiders pas? En wie moeten de pas bij zich dragen?

ten eerste de kosten voor de aanvraag van de pas zijn €25,-.

Ten tweede alleen u krijgt een pas, uw coach krijgt geen speciale pas. Naast uw rijbewijs moet u dus altijd uw pas bij u hebben voordat u de weg op gaat. Bent u één van de twee vergeten? Dan is uw rijbewijs niet geldig.

Volgt u ons nu dan ook online?

Of deelt u ons met iemand die ook wel les zou willen.